T-Home - Együtt. Veled
TV-lexikon - Minden amit a tévézésről tudni érdemes...

Digitális földfelszíni műsorszórás (DVB-T)

Olyan földfelszíni műsorszórás, ahol a műsor digitális formában – általában tömörítve – kerül átvitelre. A digitális földfelszíni műsorszórásra való átállás Magyarországon 2008. december 1-én kezdődött meg MPEG4 tömörítés alkalmazásával.

A digitális földfelszíni műsorszórás az 1990-es évek második felében indult meg Európában. Hazánkban kísérleti jelleggel már 1999-től folyt digitális földfelszíni műsorszórás MPEG2 tömörítéssel. A földfelszíni digitális adások vételi lehetőségeiről úgynevezett lefedettségi térképet tesznek közzé a műsorszolgáltatók. Magyarországon az Antenna Hungária weboldalán található meg a hazai vételi viszonyok ismertetése. Hazánkban a digitális földi műsorszóráshoz az MPEG-4 tömörítést használjuk, ezért ha televíziót, beltéri egységet vásárolunk, ügyeljünk rá, hogy az alkalmas legyen az MPEG-4 dekódolásra.

A digitális földfelszíni műsorszórás zavartalan vételéhez Magyarországon jó állapotú tetőantenna és koaxiális levezető kábel szükséges: antennaszerelők egyszerű mérőműszerrel meg tudják mérni még a televízió vagy a beltéri egység vásárlása előtt, hogy a meglévő antenna elegendő jelet szolgáltat-e.

Hazánkban a digitális földi műsorszórás egyelőre sajnos csak viszonylag kis jelerősséggel folyik, ezért szobaantennával csak kivételes esetben (az adó közvetlen közelében) lehetséges a vétel.

A digitális földi műsorszórás vételénél az analóg műsorszóráshoz viszonyítva sokkal kisebb az átmenet a jó minőségű kép és a teljes vételképtelenség között, ezért fontos hogy a kültéri eszközök (antenna, vezeték, csatlakozók, stb.) jó állapotban legyenek. Ügyeljünk arra, hogy az analóg frekvenciákra hangolt antennaerősítőket a digitális vételnél nem alkalmazhatunk, azokat át kell hangolni a digitális műsorszórás frekvenciájára.

Kapcsolódó szócikkek

Kapcsolódó linkek

Kategóriák